Instrument

Vad behöver jag för att kunna spela på Musikskolan?
För att kunna öva mellan speltillfällena med din lärare behöver du ha eget instrument. Första året får du i de allra flesta fall låna instrument ifrån Musikskolan, men efter 1-2 år behöver du köpa ett eget instrument! I mån av tillgång kan instrument hyras ifrån Musikskolan för 400 kr/termin fr o m tredje spelåret.

Om du spelar keyboard ska du ha en keyboard som har fullstora tangenter, d v s lika stora tangenter som på ett piano. Det är bra om din keyboard har 49 eller fler tangenter (glöm inte att räkna både svarta och vita).

Om du spelar piano är det bra om ditt piano hemma stämmer bra och att alla tangenter fungerar som de ska. Om pianot stämmer dåligt kommer det bli svårt att spela till CD, Youtubeklipp och liknande.

Som trummis behöver du ha tillgång till ett trumset - antingen hemma, i en replokal eller på en skola. Det är viktigt att du lätt kommer åt trummorna när du vill öva och att du kan öva flera gånger i veckan. Ett nybörjartrumset kostar oftast inte så mycket som man kan tro, och många väljer att skaffa digitaltrummor - dvs elektriska trummor som är tysta och som man kopplar hörlurar till. Marknaden för begagnade trumset är rätt stor.

Du som spelar stråkinstrument kan låna/hyra instrument i olika storlekar från musikskolan. Det kan vara ett bra alternativ om man börjar spela tidigt eftersom man behöver byta storlek på sitt instrument när man växer. Vi har allt ifrån minsta storleken på fioler för små barn till fullstora fioler och cello. Stråkläraren kan ge tips om du vill köpa en egen fiol. Om du lånar/hyr stråkinstrument ifrån musikskolan ingår strängar och harts, men har du ett eget instrument får du köpa dessa tillbehör själv vid behov.

Träblåsinstrumenten tvärflöjt, klarinett och saxofon går att hyra ifrån en musikaffär. Då får du ett instrument i toppskick och om du vill köpa instrumentet efter något år kan du tillgodoräkna dig en del av eller hela hyreskostnaden. Om du har tänkt köpa ett begagnat träblåsinstrument är det bra om du först rådgör med din lärare, då många äldre instrument är i dåligt skick. Då blir det svårare att spela på dem och reparationskostnaderna blir ofta höga om de måste lagas. När man spelar klarinett eller saxofon måste man själv köpa till rörblad, den lilla träbiten som gör att man får ljud i munstycket. Dessa kan beställas i flerpack ifrån blåsmusikaffärer. Det går ofta åt en hel del i början!

Brassinstrumenten kornett, althorn, baryton, trombon och tuba kan också hyras eller köpas i en musikaffär.  För att hålla ditt brassinstrument i trim kan du behöva köpa t ex ventilolja.

Om du spelar gitarr ska du i regel ha en fullstor gitarr. De går att köpa i de flesta musikaffärer om man inte redan har en gitarr hemma. Ibland går strängarna av och behöver bytas. Din gitarrlärare kan hjälpa till med att köpa och byta strängar. Ett fotstöd är också bra att ha för att få rätt ställning när man spelar.

Du som spelar elgitarr eller elbas behöver ha ett sådant instrument inklusive kabel och förstärkare. Det går också att köpa i de flesta musikaffärer.

För att kunna öva på rätt sätt är det bra att ha ett notställ hemma. Då får du en mycket bättre spelställning än om du t ex lägger noterna på bordet eller golvet. I regel låter det bättre om man har en bra spelställning och det är också viktigt för att undvika förslitningsskador i framtiden.

Din lärare kan rekommendera dig att köpa en spelbok med noter. Det finns mängder av spelskolor för olika instrument eller samlingsalbum med olika typer av musik. Många böcker har en medföljande cd man kan spela till hemma eller på lektionen.