Kurser


Instrumentkarusellen 

Instrumentkarusellen är Musikskolans nya prova-på-kurs där du under ett helt läsår i lugn och ro får prova samtliga instrument vi erbjuder på Musikskolan och träffa alla våra lärare. Vi kommer också att jobba med sång, rytmik, musikens grunder och enkelt samspel. Kursen riktar sig till dig som går i årskurs två. Klicka här för mer info!


Violin/Viola/Cello

Redan under din första lektion får du lära dig att spela en låt. Vi träffas två gånger i veckan, för en individuell lektion samt en där vi spelar i grupp. Till en början fokuserar vi inte i första hand på notläsning, utan lägger istället all kraft på att lära oss spela utifrån låtar och melodier. Den som vill börja spela stråkinstrument bör vara fem år eller äldre. Instrument i olika storlekar finns att låna gratis under de första två spelåren. Därefter tas en hyresavgift ut.


Saxofon/Klarinett 

Saxofonen och klarinetten är solo- och orkesterinstrument som ofta hörs i jazz-, pop- och blåsorkestrar. Många förknippar även klarinetten med den klassiska musiken, exempelvis symfoniorkestrar. Undervisningen sker enskilt eller i grupp. Dessutom erbjuds eleverna att få spela blåsorkester. Instrument kan lånas från musikskolan under de första två spelåren. Vi har även små klarinetter och saxofoner som passar bra från sex års ålder. 


Kornett/Althorn/Trombon/Baryton/Tuba

Alla dessa instrument ingår i instrumentfamiljen brassinstrument som också kallas mässingsblåsinstrument. Du kan börja spela kornett, althorn, trombon och baryton från och med årskurs 3. Tuba börjar du med i årskurs 4. Instrumenten är soloinstrument, men roligast är när man spelar i orkester tillsammans. Man kan spela i både blåsorkester och brassband. Alla brassinstrument finns att låna från musikskolan.


Tvärflöjt 

Tvärflöjt är ett blåsinstrument som passar bra både att spela själv och ihop med andra. Förutom att ha spellektion med din lärare varje vecka får du spela i orkester och/eller flöjtensemble. Vi spelar olika musikstilar, med och utan noter. Tvärflöjt kan man börja med från sju års ålder. De yngsta barnen spelar på böjda tvärflöjter som är lite kortare än de vanliga. Både böjda flöjter och vanliga tvärflöjter kan lånas från musikskolan under de första två spelåren.


Piano/Keyboard

Du lär dig spela piano efter noter, ackordsanalys och på gehör. Du får spela själv, i grupp, till CD och lära dig kompa sångare och musiker. Vi jobbar med visor, pop, rock, klassisk musik och en massa andra musikstilar. Om du är intresserad av låtskrivning eller improvisation viker vi även tid till detta. Klaviaturundervisningen är mycket flexibel och när du efter några år lärt dig grunderna anpassas undervisningen efter vad du är intresserad av att lära och vad du behöver lära dig för att gå vidare, utvecklas och ha roligt i ditt musicerande. Vi lånar ut keyboards under första spelåret. Därefter måste du skaffa en egen om ni inte redan har ett piano eller en keyboard hemma.


Gitarr/Elgitarr/Elbas

Klassisk gitarr eller akustisk gitarr kallas det när man spelar på nylonsträngade gitarrer. Vi lär oss notspel samt ackordsspel och redan från början kan du vara med i gitarrorkestern.
Du kan börja spela elgitarr eller elbas från årskurs 4. Vi går igenom noter, ackordsanalys och med gitarristerna även lite improvisation. Du får låna ett instrument första spelåret, därefter får du köpa ett eget.Trummor/Slagverk 

Här får du lära dig spela trumset och/eller slagverksinstrument. Du måste ha ett trumset hemma att öva på.  Första året kan du låna ett digitalt trumset från musikskolan. Vi lär oss de vanligaste spelsätten och övar mycket på att spela tillsammans med CD-skivor, Youtube och Spotify. Redan från början kan du börja spela i en orkester. 


Sång

På sånglektionerna lär du dig hur du ska använda din röst för att den ska må bra och utvecklas. Vi sjunger låtar i många olika stilar och du får övningar som passar just din unika röst. Du kommer också få chanser att sjunga på Musikskolans konserter. Enskilda sånglektioner är bäst att börja med från högstadiet och upp, för då har rösten hunnit växa till sig lite. Är du yngre och vill gå sång kan du välja att gå i någon av sånggrupperna.


Rockband 

Detta är en kurs där du får lära dig att spela de olika instrument som ingår i ett rockband. Undervisningen sker i grupp och du får växla mellan instrumenten elgitarr, elbas, trummor, keyboard och sång. Du behöver inget eget instrument att öva på hemma, utan ni lär er spela låtar tillsammans under lektionen. Kursen kommer att finnas i olika nivåer, så när du gått Rockband 1 kan du fortsätta med Rockband 2 o s v.


Sånggrupp

Musikskolan har just nu tre körer för alla sångglada barn och ungdomar som vill sjunga i grupp. 
Småsångarna är för barn från förskoleklass till åk 2, Strawberries för barn från åk 3 till åk 6 och Songfull är för ungdomar från åk 7 till åk 9.
I barnkörerna använder vi oss av sånglek och rytmik. På roliga sätt lär vi oss låtar och hur man gör för att sjunga tillsammans i grupp. De äldre barnen och ungdomarna kommer även att prova på stämsång.
Körerna får dessutom chans att uppträda några gånger varje läsår!

Musikproduktion

Musikproduktionskurserna är en låtskrivarverkstad där man får lära sig att själv komponera musik. Vi lär oss hur låtar är uppbyggda, om instrument, melodier, ackord och hur man skriver texter. Ofta sitter vi vid datorer när vi jobbar. Kurserna har nivågruppering. Man ska ha spelat ett instrument i minst ett år för att kunna välja musikproduktion.